Agroturystyka w Płaskiej - Ciężkowska Małgorzata

malciez@wp.pl | Telefon: 607 764 107

Potrawy Regionalne

Potrawy Regionalne Podlasia - Gospodarstwo Małgorzaty i Kazimierza Ciężkowskich Zaprasza do Płaskiej

   Płaska to nie tylko czyste powietrze i jeziora, ale również pyszna i niepowtarzalna kuchnia. Odpoczywając w naszym gospodarstwie mają Państwo dostęp do świeżego mleka i miodu, warzyw z pobliskiego ogrodu.
   Warto też spróbować wyjątkowych potraw Podlasia. Chcemy Was zachęcić do wypoczynku właśnie w Płaskiej. Dlatego przygotowaliśmy dla Was opis potraw, które warto spróbować, wypoczywając w Gospodarstwie Państwa Ciężkowskich.

   KARTACZE - jeśli ktoś zawita do Płaskiej z pewnością uraczymy Go jedną z najsłynniejszych miejscowych potraw. Są to oczywiście Kartacze. Należy się Wam jednak małe sprostowanie...kartacze pochodzą właściwie z Litwy ( tam jednak występuje ich inna odmiana i zwane są Cepelinami ). Praca nad tym daniem zajmuje dużo czasu, ale smak, jaki zdołącie zapamiętać...pozostanie długo w Waszej pamięci.
   Cykl przygotowania jest dość prosty: obrane ziemniaki tarkujemy i odsączamy. Kroimy mięso ( tutaj Kartacz można spotkać w formie z mięsem krojonym, lub mielonym ) i pewną część obranych ziemniaków gotujemy w garnku. Następnie z przygotowanych ziemniaków lepimy "duże kluski" i nadziewamy je mięsem. Potem je gotujemy. Do pełni szczęścia pozostało tylko przygotować smażone, drobno po krojone skwarki i tak przygotowanym sosem polewamy gotowe Kartacze.
   Przepis jest oczywiście wielce skrócony, jednak nie piszemy tutaj książki kucharskiej, a jedynie ukazujemy Wam proces powstawania tego znakomitego i prostego Podlaskiego dania. Smaczego!